top of page
Ara
  • Sinan OYMACI

On Maddede Eğitmen veya Danışman Seçimi


Bazı konular vardır ki, güncelliğini hiçbir zaman yitirmezler. Onlardan birisi ile karşınızdayım. Şirketinize ya da kendinize bir danışman veya eğitmen bulmak istiyorsunuz. Bu konuma aday pek çok şirket ya da kişi var. Bunlardan sizin ihtiyaçlarınıza en uygun olanı nasıl belirleyeceksiniz. Bu konuda sağlıklı karar vermenizi sağlayacak on madde listeleyeceğim.

1- Hedefinizin ne olduğunu, nelerde sorun yaşadığınızı, projeyi, kafanızdaki soru işaretlerini anlatın.

İyi bir danışman veya eğitmen ile çalışabilmenin ilk koşulu kendinizi, şirketi ya da projeyi ona iyi anlatabilmek. Bunu yapmadan başlayacağınız bir işbirliği olumsuz sonuçlanabilir.

2- Ne tür bir profesyonel hizmete ihtiyaç duyduğunuzu belirleyin.

Bir eğitmene mi ihtiyacınız var yoksa bir danışman mı işinize yardımcı olacak? Ya da önce danışmanlık hizmeti verecek kurum ya da kişiden daha sonra eğitimde mi alacaksınız?

Eğitmen, ilgili konuda bildiklerini size öğretir ve bunlarla kendinizi geliştirdiğinizi kabul eder. Danışman ise bildiklerini sizinle paylaşır, deneyimlerini aktarır, yol gösterir. Önerileri ya da öğrendiklerinizi uygulamak size kalmıştır.

3- Sizinle çalışacak kişilerin profesyonel iş yaşamları, eğitimleri, deneyimleri ne seviyede?

Özel bir akademik unvan ya da çalışma gerektirmekte midir? Projeniz bu konudaki bir eğitimi alan kişi ile mi çalışılınca iyi duruma gelecektir yoksa her konuda biraz bilgisinin olması yeterli midir? Uzmanlık gerektirecek kadar karmaşık bölümler var mıdır projede?

4- Eğitmen ya da danışman projeye başlamadan önce sizlere kendisini tanıtacak bir ön çalışma yapabilir mi?

Ne ile karşılaşacağınızı anlamanız açısından, size teklifte bulunan eğitmen veya danışmanın bir ya da iki seans tanıtım amaçlı toplantı yapmasını isteyebilirsiniz.

Bu ayrıca eğitmen ya da danışmanın sizi ve firmanızı tanıması açısından da yararlıdır. Karşılıklı yapılan tanıtımlar projenin ilerideki aşamalarında kullanılacaktır.

5- Tanışma toplantılarında eğitmen veya danışmanı tanımanıza yardımcı olacak, onun yeteneklerini ölçebilecek yöntemler geliştirin.

Projenizi nasıl tanıtacağınızı planlayın. Ne kadar detaya ineceğinize ve sonuçta ne beklediğinizin ne kadarını anlatacağınıza karar verin? Onların bu konuya nasıl yaklaştığını sorgulayın.

Bu tür konulardaki deneyimlerini sorgulayacak sorular hazırlayın. Örnek: Buna benzer bir projeyi daha önce kaç kişi ile ne kadar zamanda tamamladınız ya da hem eğitim hem de danışmanlık hizmeti verdiğiniz diğer projelerde ne tür yöntemler izlediniz gibi.

6- Daha önce yaptıkları işlerden örnek vermelerini isteyin.

Hem eğitmen hem de danışman daha önce yaptıkları işlerle ilgili örnek çalışmaları size gösterebilmeliler. Referans listesindeki isimlerin bir kısmından bilgi alın.

7- Çalışacağınız kişilerin sizinle aynı vizyonu ve hedeflere ulaşmaktaki kararlılığınızı paylaşma hevesini öğrenin.

Danışmandan yaptığınız toplantılara istinaden hedefler, zaman çizelgesi, yöntemler, sonuçlar içeren bir proje planı hazırlamasını talep edin.

Eğitmenden bu konuda sonuca ulaşmak için kullanacağı malzemeleri ve eğitim yöntemini isteyebilirsiniz.

8 – Projenin süresi ne olacak?

Çalışacağınız kişiler bu sürede size zaman ayırabilecek mi? Aklınızdaki soru işaretlerini yok edin.

Danışmanlar genelde aynı anda birden fazla projeyi eş zamanlı yürütürler. Bu sizin projenizi etkileyebilir. Eğitmenler ise tanımlı süreli bir anlaşma isterler.

9- Anlaşmayı nasıl resmi ve yasal şekle getireceğinizi düşünün.

Şirketinizin hazır bir sözleşme metni var mı? Maliyet parametreleri ve sınıflarını belirleyin. Devam eden projede bu parametrelere göre maliyet değişebilir mi, sorgulayın.

10- İşin tamamlanmasını nasıl izleyeceksiniz?

İzleme noktalarını belirleyin.

Her çağrı için bir zaman mı belirlenecek yoksa belli tarihlerde toplantı yapılarak, gelinen nokta mı açıklanacak? Ne gibi kazanımlar elde edildiği hangi yöntemlerle ölçümlenecek? Bu kazanımların seviyesi ne olduğunda proje başarıya ulaşmış sayılacak?

Elde edilen ilerleme e-posta yolu ile mi, haftalık ya da aylık toplantılarla mı yoksa resmi hazırlanmış basılı raporlar ile mi size iletilecek?

Son olarak akılda tutulması gereken bir husus da; şirket bünyesinde oluşturacağınız bir birim ile eğitim ve danışmanlık ihtiyacınızı karşılamayı düşünseniz dahi, bunu iç eğitim amaçlı kullanın. Bir eğitmen veya danışmanın şirket dışından bakışı ile size kazandıracakları daha doğru olacak, gözünüzden kaçan noktaları yakalayacak, objektif değerlendirme yapacaktır.


75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page