top of page
Ara
  • Tolga AKYILDIZ

Medyatik Uzmanlar Cenneti


Herkesin uzman olduğu ve uzmanlık standartının belli olmadığı ülkemizde, uzman olmayana kız vermiyorlar. Medya onları, onlar medyayı kullanıyor. Biz de hipnotize olmuş gibi seyrediyoruz.

Aşkım Kapışmak… Üç tane yayımlanmış ve başarı kazanmış kitabı var Kapışmak’ın. En son ‘Beni Benimle Aldatır mısın’ adlı kitabını çıkarttı. Biyografisine ‘Davranış Bilimleri-Psikoloji Lisansı’nı tamamladı’ şeklinde bir cümle koymuş. Hem de nerede? Newport University’de… Aşkım Bey, bu eğitimine dayanarak ‘Davranış Bilimleri ve İletişim Uzmanı’ olarak tanımlıyor kendini…

Davranış Bilimleri dediğiniz; bir derya… İçinde psikoloji var, sosyoloji var, antropoloji var…Yani Sayın Kapışmak tüm bu disiplinlerin uzmanı hem de psikolog; söylediğine göre…

Öte yandan Newport International University; internet üzerinden ‘eğitim’ veren; Türkiye’de YÖK tarafından denkliği kabul edilmeyen; Amerika’da da ‘non-accredited’ ve ‘for profit’ (akredite olmayan, kazanç amaçlı) olarak sınıflandırılan; ticari bir kurum. Yani bir yüksek öğrenim kurumu değil.

HERKES PSİKOLOG, HERKES UZMAN

Yani, uzaktan eğitim yöntemiyle üzerinde ‘Amerika’ yazan afili diplomalardan edinmenizi sağlayan; bırakın sizi herhangi bir bilimsel disiplinin ‘uzmanı’ yapmayı, üniversite mezunu dahi olmanızı sağlamayan bir ‘şirket’ten söz ediyoruz bu durumda.

Şu bir gerçek ki; bu eğitim sizi bir bilimsel disiplinin ‘uzmanı’ yapmaz. Psikolog ya da iletişim uzmanı hiç yapmaz.

Aşkım Kapışmak; Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde aldığı oyunculuk eğitimini de iyi değerlendirerek stand-up show kıvamında seminerler düzenliyor. Türkiye’de birçok büyük şirket bir ‘uzman’ olarak kendisiyle çalışmayı tercih ediyor. Kitapları yok satıyor. Birçok kadın kuşağı programında boy gösteriyor.

AŞKIN DA DOKTORU VAR

Bir de, Mehmet Coşkundeniz var. Kendisi gazetecidir, habercidir. Gazetecilik ve halkla ilişkiler mezunudur. ‘Aşk Doktoru’ adlı köşesi Posta Gazetesi’nde ünlenir. Aşk ve ilişkiler üzerine ‘eğitici’ yazılar, kitaplar yazar. Kitapları çok satar. Sonra radyo ve tv programları yapar. Yine birçok kadın kuşağı programına ‘uzman’ olarak davet edilir. O bir aşk ‘doktoru’dur. İşin ‘uzman’ına sorarlar, o da cevap verir. Yaptığı şeyin bir aile ya da ilişki terapistinin yaptığından şeklen bir farkı yoktur. Tek fark; Coşkundeniz’in bu konunun uzmanı olmayışıdır.

KAİNAT ECZANESİNDE BİR İKTİSATÇI

O zaman yeri gelmişken Maranki Hoca’mızdan da söz edelim. Evet Ahmet Maranki gerçekten hocadır. Bir profesördür.

Hocalığına laf etmek ne mümkün? Ama Prof. Doktor Ahmet Maranki’nin uzmanlığı birçok kişinin sandığı üzere tıp ya da gıda mühendisliği alanında değildir. Kendisinin iktisat ve siyaset bilimi alanlarındaki akademik kariyerine saygımız sonsuz.

‘Kainat Eczanesi’ gerçekten de şifalı bitkilerle doludur. Ama insanlara şu baharat bu hastalığa iyi gelir, öbür bitki falanca hastalığını “tedavi eder” diyebilir miyiz?

Sayın Maranki, kurduğu “Kozmik Yaşam Merkezleri”nde şifa dağıtıyor.

Marankialiveris.com üzerinden şifalı besin destekleri satıyor. Kitaplar yazıyor. Kozmik bilim, taşlar, kürler, ayak detoksu, lavman, bedensel arınma; ne ararsan var hizmetleri arasında. Arada dini referanslar da veriyor. Hem, dünya tanıyor kendisini, söylediğine göre…

Daha birçok örnek var. Kişilerle hiçbir bir sorunumuz yok. Ama herkesin uzman olduğu ve uzmanlık standartı fukarası ülkemizde, maalesef uzman olmayana kız vermiyorlar. Medya onları kullanıyor, onlar medyayı kullanıyor. Biz de hipnotize olmuş, izliyoruz.

Evlilik uzmanları, beden dili uzmanları, iletişim uzmanları, imaj uzmanları, onun koçu, bunun koçu… Bir dolu sertifika, bir dolu seminer, bir sürü ‘uzman’…


34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page